• Voormalig presidentskandidaat en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaat zich in de regering van Joe Biden als speciaal gezant bezighouden met de aanpak van de klimaatproblematiek.
  • Biden maakte maandag ook zijn kandidaten voor een aantal ministerposten en andere topposities bekend.
  • EU-president Charles Michel heeft de aankomend president van de Verenigde Staten uitgenodigd voor een top in Brussel volgend jaar om het “wederopbouwen” van de sterke banden tussen Europa en de VS te bespreken.

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, wordt ‘klimaat-tsaar’ in het regeringsteam van de komende Amerikaanse president Biden. Hij was van 2013 tot 2017 bewindsman onder president Obama en in 2004 kandidaat van de Democraten bij de presidentsverkiezingen, die hij verloor van de herkozen Republikeinse president George W. Bush.

Kerry gaat zich als speciaal gezant van Biden bezighouden met alle problemen rond de klimaatveranderingen. Hij wordt als zodanig lid van de Nationale Veiligheidsraad.

Anthony Blinken is de beoogde nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, aldus Biden. Blinken, een uitgesproken voorstander van internationale samenwerking, wordt de opvolger van Mike Pompeo uit het team van president Trump.

Als eerste in het buitenland geboren Amerikaan gaat de Cubaanse vluchteling Alejandro Mayorkas het ministerie van Binnenlandse Veiligheid leiden. Waarnemers zien het als een bevestiging dat Biden een einde gaat maken aan het harde immigratiebeleid van Trump. Mayorkas werkte al onder Obama op het departement.

Avril Haines zal als eerste vrouw de verscheidene geheime diensten gaan coördineren. Jake Sullivan wordt de Nationaal Veiligheidsadviseur en Linda Thomas-Greenfield gaat als ambassadeur de Verenigde Staten vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties.

De kandidaten voor de kabinetsposten in het team-Biden moeten nog worden bevestigd door de Senaat van het Amerikaanse parlement.

Biden uitgenodigd voor EU-top in 2021

EU-president Charles Michel heeft Biden uitgenodigd om volgend jaar de EU-leiders te ontmoeten in Brussel. Dan kunnen ze het "wederopbouwen" van de sterke banden tussen de VS en Europa bespreken, aldus Michel.

Michel had maandag een telefoongesprek met Biden, voor het eerst sinds diens verkiezingsoverwinning. Daarin bedankte hij hem ook voor zijn "heldere steun" voor het scheidingsakkoord dat de EU vorig jaar sloot met het Verenigd Koninkrijk, maar waar de Britse regering de afgelopen maanden aan morrelde.

Scheidend Amerikaanse president Donald Trump is warm voorstander van de Brexit, maar met Biden lijkt er een andere koers te komen.

Michel verwelkomde verder "de sterke toewijding van de president-elect aan Amerika's bondgenoten en zijn steun voor de Europese samenwerking". De voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders en staatshoofden stelde Biden voor "een krachtig transatlantisch bondgenootschap te herbouwen, gebaseerd op gemeenschappelijke belangen en gedeelde waarden".

LEES OOK: Wat doet de geheime dienst als Donald Trump het Witte Huis niet wil verlaten? Experts breken zich het hoofd over extreem scenario